måndag 29 augusti 2011

Ledigt föräldraledig

Nu är det höst. I den här lediga familjen märks det inte så mycket skillnad. Fast vi hoppas så klart på att vi snart inte är så lediga längre. Inte en av oss i alla fall. Alla andra har ju höst och det påverkar även oss. Almanackan fylls med träffar av olika slag. Saker som måste göras. Och vips var det inte lika ledigt längre. Ikväll bestämde jag mig för att vara lite mer noga med vad jag väljer att göra när jag har chansen att välja. Mycket av tiden sväljs upp av måsten och anpassningar till andra. Men all tid behöver inte vara det. Ibland kan jag faktiskt bestämma själv. Är det där något jag vill eller gör jag det bara för att jag tror att någon annan kanske eventuellt tycker att jag ska göra det? Typ hänga på en fikaträff, gå på svampjakt, vara med i bokcirkel, simma på badhuset. Ja du fattar. På tal om att vara ledig så har jag bestämt mig för att läsa en distanskurs i höst. Så här en vecka före kursstart är jag laddad. Första boken ligger på sängbordet. Nu återstår det bara att se om jag kommer att öppna den.

lördag 27 augusti 2011

Det som ingår i att vara din mamma

Tänk om vi kunde ägna oss åt att hoppa studsmatta hela dagarna. Eller i alla fall ha den känslan. Bara skratta. Jag och Aron.


onsdag 24 augusti 2011

Stylish

Alltså det här med inredning. På vissa ställen i vårt hem syns det som att vi inte flyttat in. Det är så kalt. Inte designat genomtänkt minimalistiskt. Utan det bara fattas den dära grejen. Pricken över i liksom. Ett exempel är fönsterbrädan i vårt sovrum. Där står en fin orkidé. Men den är rätt ensam. Idag gjorde jag ett försök. Ställde dit en slags glasflaska. Den hann kanske stå där i 5 minuter. På sin höjd. Sen attackerades den av äldste sonen. Kanske Tupperware har någon helhetslösning för inredning av en liten villa från sent femtiotal?

tisdag 23 augusti 2011

Kanske världens sötaste?

Han är 5 månader nu den här lille gossen. Jag pussar nästan sönder honom. Han bara är.

måndag 22 augusti 2011

Att måna om barnets utveckling

Idag tog jag med äldste sonen till Öppna förskolan på förmiddagen. Han måste ju få stimulans. Leka med andra barn. Det är det dom flesta säger när jag berättar att han inte har kvar sin plats i förskolan. Alla får göra som dom vill eller? Kanske. Så länge man gör som alla andra. Då slipper man svara på frågor i alla fall. Min lille son som tycker om människor och musik, satt till slut bara i mitt knä där på Öppna förskolan och ville ha sin napp. Det visade sig senare att han hade feber stackarn. Vi får göra ett nytt försök en annan gång. För jag tror det är en bra grej det där med Öppna förskolan. Fast man ska nog vara feberfri.

söndag 21 augusti 2011

Glada hälsningar

I veckan fick jag mail av en bloggläsare. Ett fint sådant. Hon och jag gick samma bibelskola i Stockholm för något som känns som en evighet sedan. Nu hade hon hittat hit. Det gjorde mig glad. På andra sidan jorden finns en kvinna som är rätt kort, mörkhårig och heter Miriam. Faktiskt. Hon ska göra en Europaresa i vinter och har kollat upp biljetter för att besöka oss. Det gjorde mig också glad. Plus nervös. Jag vill ju liksom erbjuda en hejdundrande upplevelse. När någon tar sig från Melbourne till Lappstockholm vill jag att det ska vara extra. Kanske inte bara kan sitta i soffan och titta på hyrfilm från Shell i en vecka. Annars är det ganska vanligt att man som gäst hos oss får uppleva det. Det är så många människor som passerar genom ens liv på olika sätt. Fascinerande hur vissa fastnar. Löser enkelbiljett till hjärtat och stannar kvar där. Då spelar det ingen roll om det är hon som växte upp i grannhuset eller hon på andra sidan jordklotet.

torsdag 18 augusti 2011

Att sova

Vi är trötta. Funderar på om vi ska skylla på det regniga vädret eller inte. En morgon för några dagar sedan var Aron så trött på morgonen att han valde att lägga sig på det lilla bordet vi har i köket och sova lite i väntan på gröten. Klok kille. Mamman verkar dock göra några knäböjsövningar. Hon kanske skulle lära sig av sin son att ta en liten tupplur när tillfälle ges. Att sova borde ju vara en rätt god medicin mot trötthet. Tar och testar den.

Förstår att ni är många som är hur nyfikna som helst...

...på att se var jag bor. Mitt hus. Mitt hem. Min borg. Till er som bor i krokarna vill jag därför passa på att inbjuda till en Me and I-träff 13 september på kvällen. Jag kommer att anstränga mig och baka godsaker till kvällen, så bara det är värt ett besök! Vill du ha en enskild husvisning går det självklart att ordna. Flexibilitet är ett ledord här på fortet!

onsdag 17 augusti 2011

När kaffestunden blev lite mer

När man just gjort ett litet städryck. Kaffet precis är klart. Barnen sover. Det plingar på dörren. In kommer svärföräldrarna. Med sig har dom fikabröd. Den tajmingen. Helt oplanerat. Helt perfekt.

tisdag 16 augusti 2011

Att dra nytta av reklambladen

I fredags hade vi ett litet kräftkalas hemma hos oss. En impulsgrej efter jag att bläddrat igenom reklamhögen tidigare under veckan. Det blev en helkväll i uterummet. Vi fick uppleva pensionärkuvösens fördelar. Vännerna som skulle komma på besök ville gärna bidra till ätandet och hade med sig västerbottenspaj och vinbärspaj. Uppskattat. Själv hade jag svängt ihop en yoghurtpannacotta med rabarberkompott. Och bakat bröd. Och tryckt ut falukorvstjärnor som Aron åt. Något av det mest fantastiska var att en av vännerna hade med sig partyhattar. Jag hade bara skojat om det innan, att han skulle göra sådana och ta med. Han tog skojet på allvar. Sånt är bra ibland. Egentillverkade och, som vi skulle säga inom skolan, individanpassade hattar. Jag fick strössel på min(som Aron sedan åt upp), mannen fick ett visst sorts apple och Aron fick ett flygplan. Sånt där blir jag rörd av. När någon gör något som egentligen inte är nödvändigt, men som ändå gör hela skillnaden. Den här kvällen hamnar lätt på sommarens tio-i-topp. Och till er som gärna hade sett en familjebild med hattarna på säger jag bara tyvärr. Vi bär minnet i våra hjärtan istället. För allas trevnad.

måndag 15 augusti 2011

Inte ska någon behöva vara hungrig

Idag har jag ammat på K-rauta, Frasses och Byggmax. Så då vet ni.

fredag 12 augusti 2011

Mycket kärlek i huset

Min vanliga kommentar just nu när någon frågar hur det går för mig att vara hemma med barnen är "det är som lugnt och intensivt på samma gång". För så känns det. Jag hinner dricka kaffe i lugn och ro samtidigt som jag kan fundera över om jag varit på toaletten någon gång under dagen. Fast det kanske är en prioriteringsfråga? I söndags flyttade min syster med dotter och hund in hos i några veckor i väntan på den lägenhet dom ska flytta till i september. Inskolning har varvats med långpromenad, filmer och te, barnskrik, barnskratt och utspillda vattenglas. Jag kan aldrig skriva det nog med gånger vilken rikedom det är för mig att ha syskon. Syskonbarn. Och föräldrar. Dom var här på middag i onsdags. Det tycker jag också är en förmån. Att bo så pass nära varann så man hinner tvärses. En stor grej denna vecka har varit att Aron börjat sova i en vanlig säng. Det vill säga att Aron kan stiga upp när han vill. Det är bra att jag än så länge tycker att ljudet av hans steg är charmigt. Att det liksom spritter till av mysighet inom mig när jag hör honom komma tassande. Imorse klockan 5 väcktes jag av flugsurr. Inte charmigt någonstans. En klok person skulle passa på att sova nu. Själv ska jag lösa lite korsord.

måndag 8 augusti 2011

Om att vara snygg och inte rädd för isbjörnar

Strax före kl 21 tog jag av mig den halvsunkiga koftan och tog på en klänning. Satte upp håret i en moderiktig knut. Dags att klä sig. Jag har vandrat i ett pyjamastöcken hela dagen har det känts som. Nu är det som pyjamastid igen. Äldste sonen sover första natten i en "vanlig" säng. Små framsteg hela tiden. Imorgon satsar jag på att vidga min värld. BVC, Second Hand och Åhléns kanske. Sedan regnet drabbade oss har jag nästan bara varit hemma. Fast här hemma kommer det nya människor hela tiden på besök. Idag var mannens fastrar här. Dom har nyss varit på Svalbard och tävlat. Vem behöver lämna hemmets lugna vrå när man kan få såna stories levererade vid köksbordet? Dessutom är det isbjörnsfritt.

söndag 7 augusti 2011

När man känner att man gjort rätt

Igår såg vi en film som var på gränsen till att inte vara min typ av film. Lite för mycket magic power helt enkelt. En scen satte dock igång minnenas arkiv. En kille och en tjej stod utanför tjejens hem. Dom pratade ganska länge och till slut kom den obligatoriska filmkyssen. Då började utebelysningen blinka. Tjejens mamma tyckte att det räckte och ville på detta diskreta vis tala om att dottern skulle gå in. Vad jag har stått många kvällar utanför mitt barndomshem och pratat i timmar. Oftast med någon killkompis. Mamma blinkade aldrig med utebelysningen och några kyssar utdelades inte heller. Men ändå. Jag tänkte på olika killkompisar jag haft genom åren. Som jag varit mer eller mindre kär i. Och sedan tänkte jag på min man. Att jag inte skulle vilja vara gift med någon annan. Gick och la mig. Gladde mig åt att klockan inte ens var 23. Hade nästan somnat när mannen kom till sovrummet. Jag tittade upp ur min dvala och sa lite sömndrucket: Jag skulle inte vilja vara gift med någon annan. Sedan somnade jag. Mannen läste JULA-katalogen.

torsdag 4 augusti 2011

Hej potatis!

Jag var rätt effektiv idag. Det måste man vara som småbarnsmorsa. Bakade en kaka till eftermiddagskaffet då en vännina skulle komma på besök. Samtidigt förberedde jag en paj till kvällens middag. Råkade dock hälla kakao i pajdegen. I väntan på middagsgästerna fick den här sötisen testa något nytt. Steget in i en värld av smakupplevelser. Han var glad i alla fall. Gullepluttsnutt. Middagsgästerna kom. Pajen blev god. Även med en släng av choklad. Sedan drog vi och middagsgästerna till deras stuga och plockade hallon. Jag hängde dock mest vid kaffebordet. Sånt är jag bra på. Något som jag är mindre bra på just nu är att lägga mig innan det redan är imorgon. Fast batteriet i min väckarklocka har tackat för sig så det spelar kanske ingen roll. Jag vet ändå inte om det är igår, idag eller imorgon när jag vaknar. Och tänk, det finns dom som fortfarande använder separat väckarklocka. Mobilerna har inte övertagit världen helt. Den dära killen på bilden är för närvarande min väckarklocka. Men tiderna lär väl förändras. Hoppas jag.

tisdag 2 augusti 2011

Vår bästa tid är nu

Jag har just skrivit på facebook att "sommarkvällar är grejen". Har suttit med en vän och druckit kaffe i kvällsolens sken hemma hos hennes föräldrar. Spanat ut över en grönskande trädgård fylld med läckerheter som väntar på att skördas. Så där som jag också skulle vilja lyckas få till det. Tittat på barn som lekt och upptäckt världen. Småpratat. Ätit hembakta kakor. Det är så oerhört enkelt ibland att uppleva livets storhet. Det är så enkelt att det blir svårt. En sommarkväll som denna är som guld. Att sedan åka hem. Att sönerna somnar direkt. Att äta en euroshopperkaka. Att surfa. Ni fattar. Den varma känslan inombords. Sommarkvällar är grejen.

måndag 1 augusti 2011

Att hitta pengar i sanden

Vi bor som sagt granne med en djurpark. Idag gick vi dit en sväng före lunch. I djurparken finns även Lyckoland. Som en enda stor lekplats. Där finns en liten grävmaskin. Den kan man sitta på. Betalar man så kan man även dra i spakarna och gräva. Äldste sonen satt på grävmaskinen och var rätt nöjd med det. Då hittade jag en guldpeng i sanden. Guldet hade inte blivit till sand. Full av lycka stoppade jag in den i maskinen. Inget hände. Var den trasig tro? Hur skulle vi reagera? Vi hade ju inte betalat med våra egna pengar liksom. Jag funderade faktiskt på om det verkligen var en riktig peng jag hittat. Mannen gick och snackade med en trevlig människa ur personalen. Efter lite trixande startade grävmaskinen. Som plåster på såren fick vi en tia extra så att lilla barnet kunde köra en gång till. Vilka sår? Här var allt bara bonus. Äldste sonen, som inte är så värst gammal, förstod inte riktigt hur man skulle manövrera maskinen. Blev mest fascinerad när det kom andra barn och tittade på honom när han satt där på grävmaskinen. Därför tyckte hans föräldrar inte att det var någon idé riktigt att köra en gång till. Kanske när han blivit lite större. Om någon vecka eller så. Vad gjorde vi då med den där extra slanten? Jo ni. Mannen fick åka en karusell han med. Upp i luften och sedan ner i vattnet. Så mycket roligheter. Helt gratis.
Related Posts with Thumbnails